Till dig som anhörigDet kan vara jätte svårt att veta hur man ska hantera och samtidigt förstå när ens närstående mår dåligt, är manisk,djupt deprimerad eller överhuvudtaget mår psykiskt dåligt.
Det är inte bara påfrestande för den som är sjuk utan även för omgivningen runt omkring. Man vet inte hur familjesituationen kommer påverkas och det blir svårt att återgå till den vanliga vardagen.


Lär dig att känna igen symtomen: Det kan vara en trygghet för dig som anhörig att känna igen symtomen för att eventuellt kunna förhindra skov (= försämrat sjukdomstillstånd)

Skaffa dig information: Det kan hjälpa dig att förstå vad en närstående går igenom och det kan också hjälpa dig att kunna tala öppet och insiktsfullt med andra. Finns det en diagnos kan det underlätta om familjen har god kontakt med den bipolära personens läkare samt att man är öppen och tydlig mot varandra.

• Hjälp den sjuke att fullfölja en behandling: Man kan leva ett normalt liv om man får rätt behandling.
 

Uppmuntra den sjuke att söka hjälp: Man förstår inte alltid själv att man behöver hjälp. Du kan försöka föreslå och hänvisa till en läkare men det kan hända att den sjuke inte är mottaglig för dina råd. Men ingrip om det finns risker att personen skadar sig själv eller andra.


Undvik att skuldbelasta. Det hjälper inte att anklaga någon eller sig själv för vad som kan ha bidragit till hans ohälsa. Det är bättre att lägga sin energi på att stödja och uppmuntra. Men inte glömma bort dina egna behov.


Ha realistiska förväntningar. Det kan vara mycket nedslående för den som är sjuk, om man förväntar sig mer än vad han eller hon klarar av. Och omvänt kan man genom att överdriva den sjukes begränsningar få honom att känna sig hjälplös. Så ha realistiska förväntningar.


Håll kontakt. När ord inte tycks hjälpa, sitt då tyst och lyssna. Bekräfta den sjukes känslor och tankar utan att döma. Försök bevara lugnet. Det är till hjälp för både dig själv och din anhörige att du hela tiden visar att du bryr dig om honom.


Tänk på andra familjemedlemmars behov. Familjer i kris behöver hjälp med att uppmärksamma alla familjemedlemmars behov. Anhörigstöd för människor med bipolär sjukdom eller psykiska besvär kan vara en lättnad för hela familjen.


Uppmuntra till goda vanor som främjar mental hälsa. God kost, motion, sömn och sociala aktiviteter är en viktig utgångspunkt för den mentala hälsan.


Ta vård om dig själv. Den stress som kommer av att man skall ta hand om någon som mår psykiskt dåligt kan hota det egna välbefinnandet. Uppmärksammar därför alltid dina egna behov.Hemsidor till några stödorganisationer och bra länkar
Phir Vägar till Psykisk hälsa
SPES Förebygga självmord och efterlevnadstöd
Nationella Hjälplinjen Nationella hjälplinjen erbjuder dig ett
begränsat antal kris- och stödsamtal via telefon och texttelefon.
BUP Barn- och ungdomspsykiatri i Stockholm
Psykolognet Hitta en psykolog som passar just dig
Föreningen Balans Patient/anhörigförening för drabbade
av förstämningssjukdomar (unipolär - bipolär)   
Kuling.nu Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom
Rädda Barnen Föräldratelefonen


Kommentarer
Postat av: Martina Gustavsson

Hej! Jag går sista året på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde och sitter just nu och gör ett arbete om Bipolär sjukdom.Skulle vara tacksam om jag skulle kunna få ställa några frågor via mail? Tack!

2009-02-04 @ 09:46:48
Postat av: Sara

Hej Martina!

Visst får du göra det!

Maila till: mano.depp@hotmail.comJag åker utomlands på fredag så maila frågorna gärna imorgon så ska jag försöka svara på dem! Mvh Sara

2009-02-04 @ 21:48:57
URL: http://manodepressiva.blogg.se/
Postat av: Monica

Hej,

Vet du om det finns hjälp för anhöriga. Jag har en syster som inte mår bra och igår var det dags igen. Jag känner att jag inte orkar ta hand om detta och dessutom måste jag stötta mamma som också mår dåligt i situationen./Monica

2009-07-31 @ 06:48:27
Postat av: Sandy Hjorth

hej

Behöver hjälp och råd. Har en man som har bipolär sjukdom. Han svänger ganska snabbt i humör varje dag. Han vet att han är sjuk, men vägrar behandling. Han är farlig för sig själv och andra då han gör olika utfall i sömnen. Han vet inte det själv när han vaknar. Inatt höll han på att ge sig på mig. Han har varit och knackat på hos vår granne och var nära på att gå ut i balkongen. Vad gör jag om han dör i sin sömn, eller drömmer en mardröm om att döda mig. Imorse frågade jag honom om han visste vad han gjorde, men det visste han inte. Jag vet inte vad jag ska göra. Han är i en manisk period nu och jag har sagt till honom det, men han säger att han vet att han inte är det. En fråga: Om man är i en manisk period, vet man det själv då? Jag har svårt att tro det. Är orolig för hans liv och mitt! hjälp

2009-08-13 @ 21:37:39
Postat av: SH

hej vill gärna be dig ta bort inläggen jag skrev till dig om min man. jag tänkte inte så långt att skriva mitt namn. Vill vara anonym.

2009-12-26 @ 15:04:30
Postat av: Jonatan Johansson

Hejsan! Jag heter Jonatan och går 1an på apelryd skolan i Båstad. Jag skriver ett stort arbete om manodepressiva och skulle gärna få svar på lite frågor.

Tack för all hjälp.Mvh ; Jonatan

2010-03-04 @ 10:51:10
Postat av: vilken skitblogg

läser du själv dessa kommentarer

2010-08-12 @ 01:01:48
Postat av: Snälla

hej, snälla snälla snälla. Jag ber dig att ta bort det jag skrev om min man...Det kan skada både mig och honom i framtiden. Jag tänkte helt enkelt inte att skriva ut mitt namn på det viset. Frustration och ilska men förstod inte att mitt namn kunde visas. jag jobbar på en statlig myndighet och då mitt namn är ovanligt så kännns det jättejobbigt. jag hoppas innerligt att du förstår vem jag är med mina initialer. SH, då kanske du kan förstå mitt desperata inlägg. / snälla , snälla snällaMvh SH

2010-12-19 @ 21:14:36
Postat av: Daniel

hej!jag har en fråga,jag har haft diagnosen manodeppresiv/bipolär sedan 2004 och nyligt hade jag ett maniskt skov och råkade använda min brors namn och persnr när jag beställde lite saker vilket jag inte skulle göra när jag e "normal" e detta vanligt?Mvhd

2011-05-24 @ 06:41:40
Postat av: Jag

Läser ni inte inläggen?? Varför tar ni inte bort inlägg när folk ber om det?? Skärpning

2011-08-09 @ 15:54:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0