Hur ställer man en bipolär diagnos?De här svaren är baserade på mina erfarenheter av bipolär sjukdom. Hoppas de kan vara till någon nytta för dig eller någon annan läsare =)

Hur går man tillväga om man starkt misstänker att man har bipolär sjukdom?
Är det i ett akut skede ska man såklart kontakta vård så fort som möjligt!
Om man starkt misstänker att man är bipolär så är det absolut en början att kontakta närmaste vårdcentral så de kan ge dig en remiss till psykiatrin. Har du haft kontakt med sjukvården tidigare? Annars se till att få träffa en läkare på vårdcentralen, säg som det är, att du misstänker att du är bipolär och berätta om dina besvär och hur det påverkar dig i din vardag. Därefter får han efter erat samtal ge en remiss till den enhet du tillhör på psykiatrin för vidare bedömning.Se till att de tar dig på allvar på vårdcentralen för de kan vara väldig långsamma. Finns det någon som har något mer råd hur man ska gå tillväga?

HUR går en utredning till?
Det är så olika beroende på hur sjukdomen upptäcks. Vissa har solklara regelbundna maniska eller depressiva episoder som kommer ofta och är ihållande vilket innebär att de är lättare att upptäcka och fastställa diagnos. Oftast bryter sjukdomen ut  i form av någon svår stressrelaterad händelse tex någon nära dör, skilsmässa, utrbändhet, trubbel på jobbet etc etc.Men det är viktigt att skilja på sorgbearbetning och sjukdomstillstånd.
Annars brukar sjukdomsbilden med sina svängningar i stämningsläget vara så karaktäristisk att läkaren eller anhöriga sällan behöver tvivla på diagnosen.

Är man inlagt på sjukhus flera dar?? 
 Man kan läggas in på observation om läkaren misstänker bipolär sjukdom eller annan psykisk sjukdom finns. Oftast har man en svår depression,är manisk eller har blandepisoder att man måste vara inlagd. Det är lättare att diagnostisera någon som i stunden är väldigt djupt deprimerad eller väldigt manisk.
Eller så har man varit inlagd under olika tillfällen, prövat olika medicineringar tex lyckopiller men inget fungerat. Då börjar man fundera vidare. Sen är ju läkare oftast väldigt duktiga att se tecken. Men ibland kan det vara jätte svårt vet jag att sätta en diagnos för sytomen är inte alltid lika tydliga, även fast man kanske är bipolär.
En utredning kan tyvärr ta tid, speciellt om man inte har skov ofta eller beroende på hur ihållande de är.
Viktigt att veta är hur skoven påverkar ditt dagliga liv. Hindrar skoven dig att leva ett normalt liv?
Många kan ju älska upprymdheten så mycket att man förblindas av dess uppslukande energiska kraft. Man skadar inte bara sig själv utan andra i dess närhet för man är helt uppe i det blå med alla roliga tankar och idéer man har och vill uträtta. Då måste man medicineras.
Man brukar även ta reda på om sjukdomen finns bland nära släktingar. Vet du det?
Då kan det vara lättare att fastställa diagnosen eftersom den är ärftlig. 

Ni andra får jätte gärna ge exempel på dessa frågeställningar. Tillsammans blir vi nog lite klokare ;) 


 

Kommentarer
Postat av: Tappaintehoppet

Som jag förstått finns det numer bipolär typ 2 också där man är mer deprimerad och de maniska perioderna är mer "Normala" så man tror inte att det är bipolär för man är aldrig manisk i ordets bemärkelse. Det var det läkaren sa att min dotter ev hade, men inte ville säga säkert pga hennes ålder. Hon är själv tveksam just nu.

2009-06-26 @ 10:04:38
URL: http://tappaintehoppet.blogspot.com/
Postat av: manodepressiva

Ja absolut. Det finns flera olika typer. Typ 1 och Typ 2 sen finns en svår form av bipolär sjukdom cyklotymi.Jag har bipolär typ 2

2009-06-26 @ 10:25:58
URL: http://manodepressiva.blogg.se/
Postat av: tappaintehoppet

Du har nåt att hämta hos mig. Ha det så gott!

2009-06-27 @ 17:06:23
URL: http://tappaintehoppet.blogspot.com/
Postat av: fiiiia

Hej

Misstänker att en anhörig har det till mig, tänkte om man kunde prata lite med dig på mailen eller något.

2009-10-01 @ 20:07:40
Postat av: Anonym

Hej

Misstänker att en anhörig har det till mig, tänkte om man kunde prata lite med dig på mailen eller något.

2009-10-01 @ 20:08:17
Postat av: Josefine

Kostar det att göra en utredning, isåfall hur mycket? Kostar besök på vårdcentral/remiss? Tack på förhand! Misstänker att jag lider av bipolär sjukdom II. Din blogg är super.

2010-10-06 @ 04:26:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0