Varför drabbas man av Manodepressiv sjukdom?

Orsaker

Man vet inte den exakta orsaken till att människor drabbas av bipolär sjukdom trots att forskare hela tiden upptäcker nya fakta om sjukdomen

De flesta experterna är eniga om att:

  • det inte finns bara en orsak
  • och att det är kombinationen av flera faktorer som är viktig.

Dessa faktorer omfattar, ärftliga faktorer och påfrestande händelser i livet, kemisk obalans i hjärnan


Stressande livshändelser kan vanligtvis utlösa sjukdomen t.ex. traumatiska upplevelser.  Oftast i sjukdomens tidigaste skede som orsakar ny sjukdomsepisod. Yttre påfrestningar drabbar vanligast depression men också mani. Vart efter så får den yttre påverkan allt mindre betydelse och sjukdomsepisoderna återkommer utan någon synbar orsak.

Personlighet, stress och omgivningen kan påverka sjukdomen på lång sikt.

Arv och miljö är viktiga orsaker till varför man drabbas av bipolär sjukdom.

Arv har här mer betydelse än vid de flesta psykiska sjukdomar. Enligt en undersökning av enäggstvillingar som växer upp i olika miljöer visar det att ärftlighet har ett avgörande betydelse om man själv kommer drabbas eller inte.


När det gäller kemisk obalans i hjärnan är det små förändringar i geners uttryck som gör att vissa nervceller i hjärnan inte kan fungera som det ska och istället blir det obalans. Hjärnan innehåller många hjärnceller, eller neuroner som innehåller viktiga kemiska ämnen som kallas signalsubstans, dopamin och serotonin. Man kan förklara det som så att dopamin och serotonin bär budskap från en hjärncell till en annan och för att hjärnan ska fungera på rätt sätt måste dessa budskap transporteras på rätt sätt. Annars påverkas tillverkningen och omsättningen i hjärncellen vilket gör att kommunikationen mellan hjärncellerna störs vilket kan leda till att tankar, stämningsläge, minne och inlärningsförmåga påverkas. Vid ökad känslighet vid dessa system löper man större risk att insjukna i bipolär sjukdom vid yttre stress samt om individen är sårbar. Man att bipolär sjukdom delvis orsakas av obalans i hjärnan och att antingen finns det för mycket eller för lite av några av dessa kemiska ämnen i hjärnan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0